16
Mie, Apr
4 New Articles

Educație
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Anual, peste 200 de proiecte concurează pentru finanțare în cadrul programului Raiffeisen Comunități. Anul acesta avem chiar două proiecte din comunitatea noastră locală în finala acestui concurs!

            Este vorba de proiectele RetroArt și Arieș EcoLab, dezvoltate de Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică și, respectiv, Asociația The Da Vinci System - organizații din consorțiul AMoS.

            RetroArt urmărește să combată poluarea textilă generată de fenomenul #FastFashion. Mai exact, se vor dezvolta ateliere pentru 1000 de elevi de croitorie, pentru a îi învăța să salveze haine prin reparații minore, și de principii de sustenabilitate ecologică, pentru a îi învăța să nu mai cumpere ce nu au nevoie și să nu se definească prin haine. Copiii sunt un grup extrem de vulnerabil, datorită presiunii sociale fenomenului de Fast Fashion. Aceștia ajung să se definească prin haine, să se excludă sau să se jignească unii pe alții pe baza hainelor pe care le poartă și, indirect, să contribuie la poluarea textilă, creând între ei impresia că hainele mai vechi sau care prezintă reparații ar fi un motiv de batjocură. Este momentul să îi învățăm pe copii că nu haina face pe om, dar ce fac ei cu hainele și cum se comportă între ei îi poate face pe ei mai buni oameni! Elevii beneficiari ar proveni din 3 comunități: Școala Gimnazială Teodor Murășanu Turda, Școala Gimnazială Mihai Vodă din Comuna Mihai Viteazu și Școala Gimnazială Mihai Viiteazu din Câmpia Turzii.

            Arieș EcoLab a câștigat deja o primă tură de finanțare anul trecut, cu sprijinul comunității locale, în același concurs. În această perioadă, s-au dezvoltat 4 noi laboratoare dotate cu tablă interactivă, videoproiector și laptop. Mai mult, au fost dezvoltate 50 de kituri pe bază de Arduino prin care elevii pot testa în aceste laboratoare calitatea și temperatura aerului, calitatea și temperatura solului și alți indicatori ecologici în special la plante, pentru a sprijinii școlile să transforme educația de mediu în aventură. Elevii beneficiari au provenit tot din 3 comunități: Școala Gimnazială Ioan Opriș și Școala Gimnazială Horea Cloșca și Crișan Turda, Școala Gimnazială Viișoara și Școala Gimnazială Simion Balint din comuna Săndulești. La acestea, în acest an s-a alăturat și Școala Gimnazială Teodor Murășanu Turda. Anul acesta o nouă ediție a proiectului va putea beneficia de kituri adiționale pe bază de Arduino, truse de prim ajutor, seturi de instrumentar pentru chimie și o serie largă de alte dotări care să facă educația științifică mai interactivă.

            Tot ce trebuie să facă comunitatea pentru a ajuta la materializarea acestor proiecte este să aprecieze, distribuie și comenteze la cele 2 materiale video din următoarele linkuri:

            Link RetroArt:

https://www.facebook.com/watch/?mibextid=wwXIfr&v=1301622504474434&rdid=F6gC7OzsnCQZDSen

            Link Arieș EcoLab:

https://www.facebook.com/watch/?mibextid=wwXIfr&v=1073481597955268&rdid=DPVPrmPf8nwUS2qQ

⚠️ Atenție: Se contorizează aprecierile, distribuirile și comentariile strict de la materialul video din link, nu și de la alte postări.

 

Anul trecut, proiectul Arieș EcoLab, a fost cel mai votat proiect din țară, garantând astfel sprijinul pentru dezvoltarea laboratoarelor. Haideți, dragi cetățeni, să arătăm încă odată întregii țări că în zona noastră se întâmplă magie. Școlile implicate au decis să manifeste colegialitate și să se sprijine reciproc în loc să concureze între ele cu două realizări: (1) indiferent cine câștigă, dacă câștigă vreunul din aceste proiecte toată comunitatea va beneficiar și (2) colaborând, creăm premisele pentru a crește șansele să câștige ambele proiecte, indiferent care va fi locul 1 și care va fi locul 2. Când comunitatea se unește, binele nu întârzie să apară!

 

Pin It

Add comment

Regulile de baza pentru a face comentarii pe site
1. Nu folositi cuvinte obscene. Folosirea lor va duce la: modificarea comentariului, stergerea lui, respectiv, blocarea IPului celui care posteaza, in functie de gravitate.
2. Nu afisati linkuri catre site-uri obscene sau virusate.
3. Nu comentati numai de dragul de a comenta (fara spam).
4. Comentariile dumneavoastra vor fi aprobate de catre un administrator in cel mai scurt timp.


Security code
Refresh